3ـ سرپرستی مرد نسبت به خانواده
اسلام مرد را رئیس و سرپرست خانواده میداند و وظیفة او را رفعاحتیاجات خانواده و اداره امور مختلف دانسته و اطاعت ازدستورات او را (اگر بر خلاف دستورات خدا و رسول او نباشد) ازطرف اعضای خانواده، لازم میداند.
«مردان سرپرستی و کارگذاری زنان را برعهده دارند، بخاطربرتری که خداوند بعضی (مردان) را بر بعضی (زنان) داده است، وبه خاطر نفقهای که از اموالشان میپردازند».
«پیغمبر6 فرمود: اگر زن از خانه خارج شود در حالی کهشوهرش از او ناراضی باشد، تمام فرشتگان او را لعنت میکنند تازمانی که به خانه برگردد».
و در سخن دیگر فرمود:اگر شوهر از زنش ناراضی باشد،عبادتهایش قبول نمیشود تا زمانی که شوهر از او راضی شود.
4ـ زن مسئول امور خانه :
از طرفی اسلام مسئولیت اداره خانه وامورخانهداری را به عهدهزن گذاشته است. آنچنان که پیغمبر6 فرمود:
«زن سرپرست خانة شوهرش بوده و مسئول است».
باتوجه به روایات معصومین: متوجه میشویم که از نظراسلام، خوب است زن به اموری مشغول شود که تماس اورا با جنسمخالف محدود سازد. مثلاً جهاد از زنان برداشته شده است و تهیهآذوقه و مسکن و لباس به عهدة مرد قرار دارد.
عیادت مریض و تشییع جنازه و بقیه امور اجتماعی که برای مردانبسیار سفارش شده است، برای زنان سفارشی از طرف بزرگان دیننشده است، بلکه به زنان رخصت داده شده است که در این امورشرکت نکنند. امّا از آن طرف برای اداره امور منزل و مشغول شدن بهتربیت کودکان و تعلیم و آموزش و رفع احتیاجات شوهر بسیارسفارش شده است. به چند حدیث در این زمینه توجه نمائید:
«روزی رسول خدا6 در جمع اصحاب و یاران نشستهبودند که اسماء بنت یزید انصاری، به حضور پیغمبر6 رسید وعرض کرد: من نماینده زنان هستم تا از شما سؤالی بپرسم، و اینفقط سؤال زنان انصار و مدینه نیست بلکه هیچ زنی در شرق و غربعالم نیست مگر اینکه وقتی سؤال مرا بشنود، آن را میپذیرد. پسمن در حقیقت نماینده همة زنان عالم هستم! پدر و مادرم و خودمفدای شما ای رسول خدا!
حقیقتاً خداوند شمارا به پیامبری بسوی زنان و مردان مبعوثنمود، ما هم به تو و خدایت، ایمان آوردیم، و بدرستی که ما زنان،خانه نشینین و در حجاب و محدود هستیم. غرائز جنسی شمامردها را برطرف میکنیم و فرزندان شما را بزرگ مینمائیم! آنوقت شما مردها چند امتیاز بر ما زنها دارید: شما در نماز جمعه وجماعت و عیادت مریضها و تشییع جنازه و حج پیاپی و از همهبالاتر در جهاد شرکت میکنید! وقتی یکی از شما برای حج و عمرهو جهاد، خارج میشوید، ما اموال شما را حفظ میکنیم، لباسهایشما را میبافیم، بچههای شما را بزرگ میکنیم در حالی که در اجرو ثواب کارهای شما شریک نیستیم!
در این موقع حضرت با تمام صورت به اصحابش متوجه شد وفرمود: آیا شما تاکنون زنی این چنین دیدهاید که به این خوبی مسائلدینش را بپرسد؟
اصحاب گفتند: ما فکر نمیکردیم زنی به این مرتبه برسد!
سپس پیغمبر به طرف آن زن توجه کرد و فرمود: ای خانم! خوببفهم و به همة زنان اعلام کن! بدرستی که خوب شوهرداری کردنزن و جلب رضایت شوهر و موافق او عمل نمودن، مساوی و معادلهمة این کارهای خیری است که مردان انجام میدهند!
آن زن درحالی که زبان رابه لا اله الاّ اللّه بلند کرده بود نزد
زنان برگشت.»
5 ـ حجاب زن:
«و به زنان باایمان بگو: چشم از نگاه به مردان اجنبی فروبندند و عفت خویش راحفظ کنند و زینت خود را جز آنچه آشکار است، ظاهر نسازند، وباید اطراف روسریهای خود را به سینههایشان بیاندازند و زینتخویش را آشکار نکنند مگر برای شوهرانشان یا پدران و پدرشوهران یا پسران و یا پسر شوهران و یا برادران و یا خواهرزادگان ویا برادر زادگان و یا زنان و یا غلامان و یا افراد ناتوان از شهوتهمچون پیرمردان که به زنان تمایلی ندارند و یا کودکانی که از اسرارزنان خبر ندارند و مبادا پای خود را به زمین بکوبند تا آنچه اززینتشان پنهان است، ظاهر شود. و ای گروه مومنان! همگی بسویخدا توبه کنید شاید رستگار شوید».
«در آیة فوق چهار حکم بیان شده است:
1ـ زنها نباید زینتهای پنهان خود را (مانند گوشواره، خلخال،موی سر، لباسهای زینتی) آشکار نکنند، مگر آن مقدار که طبیعتاًآشکار است (مانند انگشتر، خضاب دست و...).
2ـ باید دامنة روسری یا مقنعه را بر روی سینه و گردن بیندازند.
3ـ زینتهای خود را فقط برای دوازده نفر میتوانند آشکار کنند(البته عمو و دائی در آیات دیگر آمده است).
4ـ موقع راه رفتن پاهای خود را بر زمین نزنند تا زینتها آشکارشود (و باعث جلب توجه نامحرم گردد، مثل کفشهای پاشنه بلندکنونی و خلخالهای زمان پیامبر6).<**ادامه مطلب...**>