مهم ترین ماده موثر در چای EGCG ) epigallocatechin gallate) نام دارد. این ماده در چای سبز بسیار بیشتر از چای سیاه است.
این ماده اثرات آنتی اکسیدانی داشته و رادیکال های آزاد ایجاد شده در اثر متابولیسم سلول ها و نور آفتاب را خنثی می کند.
به طور علمی ثابت شده این ماده جلوی تشکیل سلول های سرطانی را می گیرد. همچنین ثابت شده میزان مرگ سلول های پوست به دنبال تابش آفتاب را کاهش می دهد. همچنین مصرف چای میزان بروز واکنش های آلرژیک(حسایست زا) را کاهش می دهد.
محققان می گویند:
بر اساس محاسبات، یک ورزشکار به وزن 75 کیلوگرم باید برای دستیابی به ظرفیت بدنی که مد نظر است و بر اساس آزمایشات به دست آمده، باید در روز 4 فنجان چای سبز بنوشد.
این بررسی ها نشان می دهد که مصرف زیاد این نوشیدنی و یا مواد تشکیل دهنده فعال آن برای دستیابی به این هدف کافی نیست، بلکه مصرف منظم و در یک دوره طولانی تاثیر گذارست.
یافته های محققان ایرانی نشان داد: عصاره چای سبز می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در محصولات آرایشی به جای آنتی اکسیدان های تجاری متداول که عوارضی در پی دارند، استفاده شود.
عصاره چای سبز در مقایسه با سدیم متا بی سولفیت و BHT اثر آنتی اکسیدانی بیشتری داشته و با توجه به ویژگی های این عصاره در محافظت پوست در مقابل اشعه ماورای بنفش و کاربرد این گیاه به صورت موضعی که از گذشته برای برطرف کردن تورم به کار می رفته است، می توان به این گیاه به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در فرآورده های آرایشی بیش از پیش توجه کرد.
چای سبز قادر است جذب روده ای گلوکز و چربی را کاهش دهد و به این وسیله باعث کاهش وزن در افرادی که چای سبز مصرف می کنند شود. وزن افرادی که چای سبز به طور مرتب مصرف می کنند 10 تا 18 درصد کم تر از افرادی است که چای سبز مصرف نمی کنند.
این نوشیدنی گیاهی نوعی آرام بخش نیز محسوب می آید. با نوشیدن این چای سیستم عصبی بدن شما مقاوم تر شده، آرامش اعصاب و دوری از فشارهای عصبی را برای شما به ارمغان می آورد. از آنجایی که بسیاری از بیماری ها ارتباط مستقیم با استرس و سیستم عصبی دارند، نوشیدن این چای را می توان به نوعی داروی تمام بیماری ها نام برد.
از فواید دیگر چای سبز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بالا بردن قدرت فکری و قابلیت تمرکز بهتر
- پیشگیری از امراضی مثل آلزایمر
- درمان التهاب مفاصل
- درمان و پیشگیری از بیماریMS
ماهنامه دنیای سلامت- 12